K dosažení dokonalé a originální chuti míchaného nápoje patří kromě jeho přípravy i výběr správné a vhodné skleničky pro jeho servírování. Těžko například můžeme podávat Cosmopolitan ve velkém tumbleru nebo naopak Cuba Libre v malé koktejlové sklenici.
Samozřejmě pokud si připravujete koktejly pouze doma pro sebe a své přátelé, není nutné striktně dodržovat předepsané tipy, ale je více než dobré, alespoň zvolit tvarem a obsahem podobnou skleničku, pokud není ta originální k dispozici.
Pro alespoň částečnou orientaci ve světě barového skla slouží následující přehled typů a druhů skleniček.
Tumblery
Obecný název skupiny zahrnující sklenice s plochým dnem bez nožky.
- Shot sklenice – panák (nejčastěji 50 ml)
- Old fashioned sklenice – whiskovka (180 až 300 ml)
- Highball sklenice (240 až 350 ml)
- Collins sklenice (300 až 410 ml)
- Dizzy Cocktail sklenice
- Pivní sklenice a džbány
Stemware
Další skupina skla představující sklenice na stopce (nožce).
- Sklenice na víno (120 až 410 ml)
- Koktejlová sklenice (130 až 180 ml)
- Snifter (balloon) či goblet sklenice – koňakovka (180 až 240 ml)
- Pohár (flétna) na šampaňské (180 ml)
- Miska na šampaňské