K dosažení dokonalé a originální chuti míchaného nápoje patří kromě jeho přípravy i výběr správné a vhodné skleničky pro jeho servírování. Těžko například můžeme podávat Cosmopolitan ve velkém tumbleru nebo naopak Cuba Libre v malé koktejlové sklenici.

Samozřejmě pokud si připravujete koktejly pouze doma pro sebe a své přátelé, není nutné striktně dodržovat předepsané tipy, ale je více než dobré, alespoň zvolit tvarem a obsahem podobnou skleničku, pokud není ta originální k dispozici.

Pro alespoň částečnou orientaci ve světě barového skla slouží následující přehled typů a druhů skleniček.

Tumblery

Obecný název skupiny zahrnující sklenice s plochým dnem bez nožky.

  • Shot sklenice – panák (nejčastěji 50 ml)
  • Old fashioned sklenice – whiskovka (180 až 300 ml)
  • Highball sklenice (240 až 350 ml)
  • Collins sklenice (300 až 410 ml)
  • Dizzy Cocktail sklenice
  • Pivní sklenice a džbány

Stemware

Další skupina skla představující sklenice na stopce (nožce).

  • Sklenice na víno (120 až 410 ml)
  • Koktejlová sklenice (130 až 180 ml)
  • Snifter (balloon) či goblet sklenice – koňakovka (180 až 240 ml)
  • Pohár (flétna) na šampaňské (180 ml)
  • Miska na šampaňské

Dostupnost a ceny